Blog:
Welkom in Tsjaad. Onze eerste indrukken!De airco gonst, buiten is het 40 graden. Terwijl ik deze blog schrijf is het avond in Tsjaad. Inmiddels zijn we ruim twee weken in het land waar de warmte domineert en je letterlijk het stof  in je neus voelt.

De warmte is hier echt een uitdaging. Overdag is het constant 45 graden. In de avonden koelt het wel wat af maar nog steeds is het dan ruim boven de 30. Iedereen die we hier ontmoeten vertellen ons direct dat we in de heetste periode zijn gekomen. Het kan alleen maar beter worden zeggen ze. We merken dat we langzaam wel wennen aan de warmte. Onze airco in de slaapkamer staat op 25 graden ingesteld. We merken dat we dit zelfs een beetje fris vinden worden.

Wij wonen op een compound met nog twee andere families die voor MAF werken. Een compound is een beveiligde woonomgeving die omheind is met hoge muren en 24 uur per dag bewaking. Het is een mooie plek met veel groen en bomen die voor veel schaduw zorgen. Er staan twee woonblokken tegenover elkaar. Het ene blok is een soort twee onder een kap en het andere blok is een boven en beneden woning. Wij wonen in de bovenwoning. Voor Afrikaanse begrippen is het een mooi en ruim huis met goede voorzieningen. De airco in ons huis is in dit woestijnklimaat echt een zegen.

Deze week is Johan gestart met werken. Dit zal de komende periode voornamelijk op kantoor zijn. Het vliegtuig waar Johan op gaat vliegen is namelijk in Oeganda voor onderhoud. Het vliegtuig krijgt een compleet nieuwe motor wat ervoor zorgt dat het waarschijnlijk zo’n twee maanden niet gebruikt kan worden. Johan zal de komende weken wel verder ingewerkt worden door met een collega op een ander vliegtuig mee te vliegen. Hij heeft al twee vluchten meegevlogen waarbij ze zendelingen uit het zuidoosten van Tsjaad hebben opgehaald en een zieke kerkplanter in het noordoosten van het land.

Reinate zal zich de komende tijd vooral richten op het verder leren van het Frans. We merken dat het goed beheersen van de Franse taal echt essentieel is. Daarnaast zal ze ook gaan investeren in het leren kennen van de stad.  Bekijk de foto’s hieronder voor een impressie.