Blog:
Weer veilig thuis in TsjaadDe afgelopen week zijn we weer veilig aangekomen in Tsjaad. Reinate is met een lijnvlucht vanuit Entebbe, Oeganda terug gevlogen naar N'Djamena, Tsjaad. Johan heeft samen met een collega 'zijn' vliegtuig in 3 dagen terug gevlogen naar Tsjaad. Dit was een vlucht over gevaarlijke gebieden in Zuid-Soedan en Cetraal Afrikaanse Republiek. Hierbij een korte impressie.

Dinsdag - Na een laatste inspectie zijn we 's ochtends om 09.00 opgestegen in Kampala voor onze eerste bestemming, Arua het noord oosten van Oeganda. Na het betalen van de landingsgelden kreeg ik een mooie exit stempel in mijn paspoort omdat we Oeganda uit vlogen. Vervolgens hebben we koers gezet richting Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Hier zijn we geland en hebben we de nacht doorgebracht op de MAF compound in de stad. We waren erg onder de indruk van de hoeveelheid vliegtuigen die er op het platform geparkeerd stonden. Juba is momenteel een hotspot voor NGO's en hulpverleningsorganisaties. Het land verkeerd in een burgeroorlog en zo voelde het ook wel toen we door de stad reden.

Woensdag - De planning was om Juba vroeg te verlaten voor onze volgende bestemming. Helaas waren de papieren niet op orde en moesten we 2 uur wachten voordat we eindelijk airborne waren. We waren nummer 7 in de rij van vliegtuigen die moesten opstijgen. Eenmaal op hoogte hadden we een sterke rugwind waardoor we sneller dan gepland aankwamen in Wau in het noord oosten van Zuid-Soedan. We hebben hier bijgetankt en zijn vervolgens via Centraal Afrikaanse Republiek doorgevlogen naar Am Timan, onze eindbestemming voor die dag. Hier hebben we geslapen bij een zendingsfamilie die werken onder moslims. Erg indrukwekkende verhalen gehoord over hun werk daar.

Donderdag - We stonden weer vroeg op voor onze laatste vlucht naar N'Djamena de hoofdstad van Tsjaad en tevens de thuisbasis van MAF. Alles ging vlekkeloos en het weer zat goed mee. Ruim een uur voor onze aankomst in N'Djamena kregen we via de radio te horen dat het vliegveld gesloten was omdat er een gevechtsvliegtuig van de Fransen gecrashed was op het vliegveld. Na veel op en neer communiceren met verschillende frequenties bleek dat we wellicht toch konden landen op het vliegveld. De landing was rustig en kalm en we hebben het toestel niet zien liggen op het vliegveld. Wel begrepen we dat de twee piloten met een schietstoel het overleefd hebben.

We zijn blij dat we weer veilig thuis in ons eigen huis in Tsjaad zijn. Het is weer even wennen aan de temperatuur hier maar we voelen ons weer helemaal op onze plek!