Blog:
Medische SafariStel je voor, je woont in een klein en afgelegen dorp, je bent ziek en er is geen dokter te vinden in de wijde omtrek. Dat is het lot van veel mensen in Tsjaad. Maar er is hoop! De medische safari. Een samenwerking  van een Tsjadische dokter en MAF. Johan heeft de afgelopen twee weken diverse dorpen bezocht met de dokter om zodoende zieke mensen te helpen en te voorzien van medicijnen of een medische ingreep.

De medische zorg in de dorpen van Tsjaad is schrijnend. Er is geen dokter in de wijde omtrek te vinden, hooguit een dorpeling die met wat medische kennis doet alsof hij alles weet en een mooie manier heeft gevonden om geld te verdienen. Mensen kiezen ervoor om geen dokter te bezoeken omdat ze er het geld niet voor hebben.

De medische safari wordt vooraf zorgvuldig gepland. Naar welke dorpen gaan we vliegen, hoe lang verblijven we op elke plek, maar ook, wat is de conditie van de landingsstrip. De dorpsoudsten worden geinformeerd over de datum dat we landen en de dokter zijn werk kan beginnen. Mensen kwamen van ver om deze kans aan te grijpen. Gemiddeld bleven we één of twee dagen in een dorp.

Voor mij was het indrukwekkend om te zien hoeveel mensen er letterlijk in de rij stonden om even een dokter te zien. Het maakt je dankbaar dat in Nederland de zorg zo goed geregeld is. We hoeven maar iets te mankeren en we bellen de huisarts of gaan langs bij de spoedeisende hulp. Natuurlijk weet ik ook dat er van alles over te zeggen valt over hoe wij onze zorg hebben geregeld, maar ik zou je willen uitnodigen om eens rond te komen kijken in een dorp in Tsjaad.

Helaas heb ik niet veel foto’s van het hele gebeuren kunnen maken. Desondanks heb ik wel wat foto’s kunnen maken. Eind van het jaar staat er weer een nieuwe medische safari gepland.