Blog:
Genieten in OegandaWe zijn nu zo’n 5 weken in Oeganda. Johan heeft de afgelopen weken vooral veel gevlogen. Al maanden staat één van de twee vliegtuigen van Tsjaad hier in Oeganda. Bij een onderhoudsinspectie was naar voren gekomen dat er een compleet nieuwe motor in moest wat vervolgens de nodige tijd heeft gekost. Inmiddels is alles geïnstalleerd en heeft  Johan de eerste uren op de motor gevlogen. Nu wordt het vliegtuig weer grondig nagekeken voordat Johan het samen met een collega terug zal vliegen naar Tsjaad. We hebben het hier goed naar onze zin!

Er is ons wel eens gevraagd wat we in Tsjaad nou het meeste van Nederland missen.

Er zijn 3 dingen waarvan we merkten dat we dit missen. Afgezien van onze familie en vrienden, die missen we natuurlijk het meest. We hebben hier fijne en gezellige collega’s om ons heen maar dat is toch anders.

Als eerste missen we het om even lekker (in de natuur) te wandelen. Het was zo vanzelfsprekend in Dordt om even de polder in te gaan. Of lopend naar de winkel te gaan. In N’Djamena heb je niet echt iets waar je lekker kunt wandelen. Daarnaast nodigt de warmte ook niet echt uit voor een ontspannen wandeling. Oeganda heeft schitterende natuur in de buurt van waar wij verblijven. Ook kunnen we hier ‘gewoon’ even naar de winkel lopen. We zijn dankbaar dat we hier een poosje van mogen genieten.

Het tweede wat we missen is een lekker vers en koud glas melk. Verse melk is in Tsjaad niet te koop. In de winkel wordt wel gepasteuriseerde melk aangeboden maar dit is niet echt lekker. Dit is misschien niet het eerste wat je zou verwachten te gaan missen. Dat is nou juist het mooie om te merken; dingen die je soms zou verwachten gebeuren niet en vervolgens mis je een koud glas melk. Hier in Oeganda is er trouwens wel verse melk te koop. Dat is genieten! Elke dag drinken we nu een heerlijk glas melk!

Wat we ook missen is om Nederlands met iemand te praten. Afgezien van dat we met elkaar Nederlands praten zijn er verder in Tsjaad niet zoveel mogelijkheden. We hebben onlangs koffie gedronken met een Nederlandse vrouw die in het zuiden van Tsjaad werkt. Zij gaf aan dat ze naast ons nog een andere Nederlandse vrouw kent die in Tsjaad werkt. Verder niet. Er zijn nauwelijks Nederlanders in Tsjaad. In je eigen taal kun je je toch even net iets beter uiten dan in het Engels of Frans. Ook dit is iets wat we in Oeganda wel kunnen doen. Hier zijn meer Nederlanders. We hebben zelfs Nederlandse vrienden uit Zuid-Soedan ontmoet.

We vinden het zo mooi om te zien dat we van de dingen die we het meest misten, hier weer even mogen genieten. We merken dat we hier in Oeganda weer even kunnen opladen zonder dat we doorhadden dat we dit nodig hadden.  De hitte en de spanning die je in Tsjaad ervaart rondom je veiligheid kost toch de nodige energie. Toch kijken we er naar uit om binnenkort weer terug te vliegen naar Tsjaad. We ervaren dat dit echt voor ons de plek is om te wonen. Geen makkelijke plek maar wel een plek waar God ons hebben wil.