Blog:
Drup, drup, drup…Ik wordt midden in de nacht wakker. Er spettert iets op mijn gezicht. Het regent buiten en het dak lekt precies op mijn nachtkastje naast mijn bed. Het spettert op, waardoor ik wakker ben geworden. O nee, denk ik, mijn telefoon en e-reader liggen op mijn nachtkastje. Snel ga ik mijn bed uit om het aan de kant te schuiven. Ik pak een bak om de regen op te vangen. Drup… drup… drup… Als ik het eenmaal hoor, kan ik niet meer slapen. Weer mijn bed uit om een handdoek te pakken om het geluid te dempen. Nog steeds hoor ik het. Net tegen de tijd dat ik mezelf zielig ga vinden val ik uiteindelijk toch weer in slaap.

Dan krijg ik de volgende dag via anderen verhalen te horen van de lokale bevolking. Een bewaker vroeg om een vroege betaling van zijn loon, want een muur van zijn huis is ingestort. Een huishoudster vraagt om hetzelfde om zandzakken te kunnen maken om het water buiten haar huis te houden. Afgelopen nacht kropen de muizen in haar bed om aan het water te ontsnappen. Sommige families zijn van de buitenwereld afgesneden omdat de weg naar hun huis meer op een grote rivier lijkt dan op een weg.

Niet alleen bij de lokale bevolking gebeuren deze dingen. We hoorden ook van een zendelinge, die midden in de nacht haar bed uit is gegaan om waardevolle spullen van de grond te halen, haar huis is helemaal overstroomd.

Dan komt er een beschamend gevoel dat ik me vannacht bijna zielig vond omdat ik niet kon slapen van het gedrup van een kleine lekkage (die er ook nog eens alleen is als de wind vanuit een bepaalde richting komt). Het maakt me extra dankbaar voor ons dak boven ons huis.

En dan is de ergste periode van het regenseizoen nog niet eens begonnen. Augustus schijnt de vervelendste maand te zijn. Het regent vaker en de grond raakt steeds meer verzadigt.

Tegelijkertijd is het regenseizoen ook een zegen. De temperatuur is gemiddeld 10 graden gedaald. Er groeit gras voor het vee op plekken waar je twee maanden geleden niet voor mogelijk had gehouden dat er iets kon groeien.

Wij gaan verder niet veel meer van het regenseizoen meemaken. We vertrekken vandaag naar Oeganda. Onze trip is met een maand vertraagd, maar vandaag is het dan echt zover. Wanneer we eind september terug hopen te komen, is er al weer bijna een einde aan dit regenseizoen gekomen.